بیماری پنومونی در سالمندان

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در email


در ﻣﻴﺎن ﺑﻴﻤﺎری های ﻋﻔﻮﻧﻲ، ﭘﻨﻮﻣﻮﻧﻲ یکی از ﻋﻠﻞ اصلی ﻣﺮگ در اﻧﺴﺎن اﺳﺖ. ﻋﺎﻣﻞ اﻳﺠﺎد ﻛﻨﻨﺪه ی ﭘﻨﻮﻣﻮﻧﻲ اﻛﺜﺮا ﻗﺎﺑﻞ ﺗﺸﺨﻴﺺ ﻧﻴﺴﺖ. در ﺳﺎل های اخیر اﻛﺜﺮ ﭘﺎﺗﻮژنﻫﺎی اﺻﻠﻲ رﻳﻮی، ﺑﻴﺸﺘﺮ و ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﻪ داروﻫﺎی آﻧﺘﻲ ﺑﻴﻮﺗﻴﻜﻲ ﻣﻘﺎوم ﺷﺪه اﻧﺪ. ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺑﻪ ﭘﻨﻲﺳﻴﻠﻴﻦ و ﺣﺘﻲ درﻣﺎن ﭼﻨﺪ داروﻳﻲ در دﻧﻴﺎ ﺷﺎﻳﻊ ﺷﺪه اﺳﺖ. اﻳﻦ ﺑﻴﻤﺎری ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻳﻜﻲ از ﺗﻬﺪﻳﺪ ﻛﻨﻨﺪهﻫﺎی ﻣﻬﻢ زﻧـﺪﮔﻲ در اﻓﺮاد ﻣﺴﻦ اﺳﺖ. ﺑﺮوز پنومونی در سالمندان ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﺸﺨﺼﻲ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ. سالمندان به دلایل متعدد از جمله تغییر در ایمنی سلولی و همورال، تغییرات فیزیولوژیک (کاهش رفلکس سرفه)، اختلالات جریان خون و تاخیر در بهبود زخم، مستعد عفونت می باشند.

تب در سالمندان تنها تظاهر کلینیکی است که می تواند پزشک را در حدس زدن یک بیماری وخیم و جدی مانند عفونت راهنمایی نماید. سالمندان مبتلا به پنومونی برای مراقبت و بهبودی نیازمند مراقبت های تخصصی پرستار سالمند در منزل می باشند.

.?پنومونی چیست؟
.
پنومونی التهاب بافت ریه است که می تواند در اثر میکروارگانیسم های مختلف شامل باکتری ها، مایکوباکتری، قارچ، انگل ها و ویروس ها ایجاد شود و عمدتاً کیسه‌های میکروسکوپی هوا موسوم به آلوئول‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به طور طبیعی خصوصیات بالقوه راه هوایی مانع رسیدن ذرات عفونی به راه های هوایی استریل تحتانی می شود. در این بیماری، کیسه‌های هوایی متورم می‌شود و چون درون آن از مایعات پر می‌شود، در نتیجه اکسیژن رسانی کمتر شده و تبادلات گازی کاهش می‌یابد. .

?تشخیص علائم پنومونی در سالمندان:
.
علایم و نشانه های پنومونی بسته به ارگانیسم ایجادکننده آن و وجود بیماری زمینه ای متفاوت است و تنها از طریق تظاهرات بالینی تشخیص نوع خاصی از پنومونی امکان پذیر نمی باشد. بعضی از علائم شایع بیماری پنومونی عبارتند از:
.
شروع ناگهانی لرز
.
تب
.
تنگی نفس
.
خلط چرکی
.
سردرد
.
درد قفسه سینه تشدید شونده با دم عمیق و سرفه
.
البته ممکن است در سالمندان به علت فقدان یا پنهان شدن نشانه های کلاسیکی چون سرفه، درد قفسه ی سینه، تولید خلط و تب تشخیص پنومونی در سالمندان با مشکل همراه شود. با توجه به دانش علمی و مهارت های عملی، پرستار سالمند می تواند در تشخیص علایم کمک بسیاری به بیمار و کادر درمان کند.
.
عوامل خطرساز بیماری پنومونی
.
آگاهی از عوامل و شرایطی که به طور شایع افراد را مستعد ابتلا به پنومونی می کنند، به شناسایی بیماران کمک می کند. این عوامل خطرساز عبارتند از:
.
شرایطی که باعث تولید خلط و انسداد راه های هوایی شود مثل سرطان، استعمال دخانیات
.
بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند
.
استعمال دخانیات: دود سگار باعث اختلال در فعالیت مژک های مخاطی می شود
.
بی حرکتی طولانی مدت و الگوی تنفس سطحی
.
تضعیف رفلکس سرفه (به علت داروها، وضعیت های ناتوان کننده یا ضعف عضلات تنفسی)
.
قرارگیری در وضعیت خوابیده به پشت در بیمارانی که قادر به محافظت از راه هوایی خود نیستند
.
آنتی بیوتیک درمانی
.
مسمومیت با الکل (الکل با تضعیف رفلکس های بدن، ممکن است باعث آسپیراسیون «پریدن ترشحات دهان به مجرای تنفسی» می گردد)
.
?????راه های پیشگیری از ابتلا به پنومونی:
.
واکسن:
.
سالی یکبار واکسن بزنید تا از آنفولانزای فصلی پیشگیری کنید. شایعترین علت پنومونی آنفولانزا است، بنابراین پیشگیری از آنفولانزا به پیشگیری از پنومونی کمک می کند. بچه های کوچکتر از ۵ سال و سالمندان بالای ۶۵ سال بایستی در مقابل پنومونی پنوموکوکی واکسینه شوند، زیرا پنومونی پنوموکوکی شایعترین شکل پنومونی باکتریایی است.
.
شستن دست ها:
.
یکی از آسانترین راه های پیشگیری از پنومونی شستن مکرر دست با آب و صابون است. بخصوص بعد از تمیز کردن بینی، رفتن دستشویی و قبل از خوردن یا آماده کردن غذا.
.
ترک سیگار:
.
سیگار به توانایی ریه ها در مبارزه با عفونت ها آسیب وارد می کند، افراد سیگاری بیشتر در خطر ابتلا به پنومونی هستند. سیگاری ها به عنوان یکی از پر خطرترین گروه ها محسوب شده و تشویق می شوند که واکسن پنوموکوک را سالانه تزریق کنند. بنابراین پنومونی در سالمندان سیگاری بسیار پیشرونده است.
.
??????مراقبت های مورد نیاز سالمندان مبتلا به پنومونی:
.
پرستار سالمند در منزل می بایست سالمند را از جهات مختلف پایش کند به طور مثال تنفس سالمند باید از نظر سرعت، تلاش، استفاده از عضلات فرعی، رنگ پوست و صداهای تنفسی پایش گردد. همچنین ویژگی های خلط از نظر تغییر رنگ، مقدار و قوام بسیار حائز اهمیت است و باید به آن دقت شود. یکی از موارد بسیار مهم، آموزش بیمار در جهت مصرف مایعات (۳ لیتر در روز) برای پیشگیری از دفع زیاد مایعات از طریق سیستم تنفسی و همچنین طریقه درست استفاده از اسپیرومتری تشویقی است.
.

مطالعه بیشتر

نیاز به مراقب یا پرستار دارید؟

همین حالا با ما تماس بگیرید